24/11/08

PANELLETS CASOLANS DE TONI ILLA




INGREDIENTS

1kg d'ametlles mallorquines crues
700 gr. de sucre
1 ou
2 cullerades soperes de moniato torrat
Codonyat
Cireres confitades de colors


PREPARACIÓ

El primer que hem de fer és capolar les ametlles amb la picadora. Després hem de fer el mateix amb el sucre perquè així queden més fins els panellets. La proporció de sucre s'ha ajustat a la dolçor de l'ametlla mallorquina, ja que si s'usa una altra ametlla ben probablement sigui necessari augmentar-ne la proporció. Ha de ser ametlla que com a mínim faci una setmana que s'ha pelat, perquè si és recent pelada no us lligarà bé.

Mentre es pica el sucre i les ametlles hem de posar un moniato (dels vermells preferentment, ja que són més dolços i més fins de gust. Alternativa: una patata), al forn i que no sigui massa gros. Quan estigui cuit en traurem 2 cullerades soperes i les mesclarem amb el vermell de l'ou i l'ametlla i el sucre. El moniato sols s'hi ha de posar perquè la massa lligui, no per fer retre com es fa a les pastisseries.

Quan tendrem la massa ben homogènia li donarem forma de bolla o de quadrat i la reservarem a dins la nevera tota una nit. Així la pasta serà més bona de treballar a l'endemà.


ELABORACIÓ DELS PANELLETS

Agafarem una petita part de la massa i li donarem forma de cuc. Llavors en tallarem trossos petits perquè ens quedin una bolla d'aproximadament 2'5cm de diàmetre. - -
- Esclafarem aquesta bolla i li posarem una cirera a damunt. Si n'aconseguim de diversos colors ens quedaran més vistosos els panellets. Deixar damunt la safata de forn.
- Passarem la bolla per blanc d'ou batut a punt de neu i després el passarem per un plat ple de pinyons, prement ben fort amb la ma perquè s'hi aferrin. Deixar damunt la safata de forn.
- Per fer els panellets de codonyat hem d'estendre la massa amb la mà i li hem de donar forma de rectangle. Tallarem una tallada de codonyat de 2 dits i la posarem al mig de la pasta estesa i la folrarem amb ella de manera que ens quedi com si fos una barra.
La courem talment i en ser cuita i freda la tallarem per obtenir els panellets amb el codonyat a l'interior.


ALGUNS CONSELLS
Heu de tenir en compte que abans d'enfornar els panellets els heu d'embetumar de blanc d'ou perquè quedin daurats. I millor si entre els panellets i la safata hi posau paper d'alumini o de forn. També en podeu fer amb una ametlla o una nou damunt.
Quant al forn cal tenir en compte que la temperatura idònia perquè es coguin bé sense cremar-se és de 170º. Sabrem que estan cuits pel seu aspecte i perquè si n'aixecam un veurem que el cul està fet, però no cremat. MOLT IMPORTANT és no intentar desferrar els panellets de l'alumini abans que siguin freds, perquè llavors se us espenyaran.

1 comentario:

  1. No crec que aquesta recepte tengui tant exit com a ca nostra. Ha estat sempre una delícia digna dels millor gourmets. Enhorabona!

    ResponderEliminar

Aquí puedes dejar tu comentario sobre esta entrada. Gracias por hacerlo